.:++ Me+MySelf & I ++:.

dari dalam diri seorang aku..

Google Sync for Windows Mobile March 15, 2009

Filed under: Mobile — asriey @ 10:33 am
Tags: , ,

After a while heard about the ability to sync my contacts inside the phone to Google account, today i’ve tried the features. First of all, i’ve backup all my contacts using Pimbackup. Then I refer to http://www.google.com/mobile/winmo/sync.html for the option inside ActiveSync.

I tried a few times until it finally sync, but unfortunately, only 34 out of 5++ of my contact are syncronized. Then need to restore back the contacts using Pimbackup. That’s the need of doing backup before do anything to your phone. Maybe i’ll try to complete the backup later on.

Currently reading Linux For You magazine March 2009 edition. A lot of interesting info inside. Will share later about that.

 

My Mobiler December 3, 2008

Filed under: Mobile — asriey @ 7:37 am
Tags: , , , ,

Hari ni berjumpa dengan satu perisian yang sangat bagus bagi pengguna Windows Mobile(WM) macam pakcik. Fungsi perisian ada beberapa. Antaranya:

PERCUMA

-boleh berinteraksi secara terus dengan telefon

-boleh tulis sms guna keyboard PC/notebook

-boleh buat screen capture dan video capture

-dan beberapa fungsi lain lagi yang tak abis explore lagi.

Pakcik sangat mencadangkan kepada anda yang menggunakan WM untuk mencuba perisian ini. Beberapa contoh cekupan skrin.

Muka Depan Menu

MY MOBILER v1.23 (06/15/2008) – FREEWARE

  • View your mobile screen on your desktop.
  • Control your mobile by using desktop keyboard and mouse.
  • Copy/Cut/Paste text between mobile and desktop.
  • Capture mobile screen.
  • Drag and drop files to your mobile.
  • Support ActiveSync / IP Connection
  • Support Mobile Explorer (File Browse)

DOWNLOAD

  • Support Windows Mobile 2003
  • Support Windows Mobile 5.0 / 6.0

Boleh di download di http://www.mymobiler.com/

 

My N6630 December 6, 2006

Filed under: Mobile — asriey @ 1:38 am

Sejak sekian lama cuba nak tukar font kat N6630 ni, tapi tak pernah berjaya. Macam2 cara dah try, tapi sama jugak. Baru2 ni install Nokia PC Suite version latest skali. Skali tengok ada option untuk update firmware. Firmware yang sebelum ni 5.03.08, yang latest utk N6630 ialah 6.03.08. Camne nak check firmware? Taip ni*#0000# maka dapat la informasi pasal firmware version.

Sebelum update make sure la backup, esp. Phonebook tu, penting woo. caranya ialah syncronize dgn MS Outlook. guna pc suite la jugak. sometimes kena configure sket kat bahagian sync kat handset. tujuan backup ni bukan apa, takut incase jadi apa2 ja.

lepas dah backup, make sure bateri handset penuh dan ada connection internet. sebab firmware akan didownload dari internet. kalau semua keperluan dah ada, proceed. so kat bawah ni screenshot lepas update firmware dan install theme yang sesuai.

Senarai software+games yang menarik dan dah test.

  1. AquaCalendar-boleh ganti kalendar yang sedia ada dgn pelbagai function tambahan seperti birthday, task-to-do, reminder etc.
  2. FExplorer-file manager.
  3. OggPlay-untuk play lagu atau media player
  4. PocketQuran-mudah untuk baca quran kat mana2.
  5. FrozenBubble-game yang best..tembak2 bubble. asal dari linuxnyer game.
  6. MSDict-Dictionary
  7. AlarmManager-untuk manage alarm
  8. Rick-game yang best jugak
  9. KeyLocker-untuk lock keypad
  10. IM+-untuk beryahoo messenger
  11. ExplodeArena-game ni memang best. macam game bomberman, tapi lagi best. confirm!

Itu saja..kalau ada nak tanya or comment, letak kat bawah..hehe