.:++ Me+MySelf & I ++:.

dari dalam diri seorang aku..

Mari Berkebun part II August 25, 2008

Filed under: Personal — asriey @ 10:10 am

Aku taktau sampai part berapa title mari berkebun ni. tapi tak pa. nanti kalau ada nama yang lebih sesuai, akan ku tukarkan tajuk ni. ok back to topic. last 2 weeks aku ada lancarkan projek dengan nama “Projek 100%”. so this week dah dapat result awal dari projek ni.

Apa projek ni sebenarnya? heheh macam gempak ja nama, tp tak dak apa pun sangat sebenarnya. Projek ni tanam anak pisang ja pun. ada 10 pokok. hasilnya selepas 2 minggu, 9/10 berjaya survive. pokok yang dh agak besar sebelum dipindahkan tak risau sangat sbb chances dia tinggi. ada dua pokok yg amik dari anak yang sangat kecil. so salah satu dari dua ni berjaya survive.

Exhibit 1

Exhibit 1

Exhibit 2

Exhibit 2

Exhibit 3

Exhibit 3

Exhibit 4

Exhibit 4

Exhibit 5

Exhibit 5

Exhibit 6

Exhibit 6

Exhibit 7

Exhibit 7

Exhibit 8

Exhibit 8

ingatkan dah gagal dua2 ni. skali bila korek tengok akar, dh start tumbuh. so tanam balik. perhatikan gambar kat bawah ni. dari atas nampak mcm dah mati, tapi kat bawah, akar baru dh start tumbuh.

dari pandangan atas nampak mcm dah mati

dari pandangan atas nampak mcm dah mati

kat bawah dah tumbuh akar baru, ada harapan nak hidup ni.

kat bawah dah tumbuh akar baru, ada harapan nak hidup ni.

Ahad (24/8/2008) jugak ada tanam tiga anak pisang tanduk. bentuk dia macam kat bawah ni. besar nampak buahnya tu. so ini satu jugak lagi percubaan. heheh semua pakai main kaedah cuba jaya ja ni. bukan nak ada salah apa. buat ja dari tak dak buat apa langsung.

Pisang Tanduk

Pisang Tanduk

Anak baru tanam, ada 3 pokok ja.

Anak baru tanam, ada 3 pokok ja.

hari tu jugak tebang pokok nangka yg dkt sangat dgn pokok manggis tu. pakai chainsaw la sebab besaq sangat pokok nangka tu. kerja aku tarik pokok tu supaya tak jatuh kena pokok manggis or pokok pisang. lepas tu sambung potong batang tu bagi jadi kecik2. menggigil tangan beb.

Pakai chainsaw.. yeahhh

Pakai chainsaw.. yeahhh

Rambutan lychee

Rambutan lychee

rambutan masih ada lagi, so petik setakat rasa nak makan. last2 macam banyak plak terpetik. bawak mai opis arini. buah ni dah terlampau masak sangat. air pun dah banyak. bagi aku dh tak berapa sedap sangat. tapi sekadar nak makan tu tak dak masalah.

basah lagi simen.

basah lagi simen.

sambung buat bin pagar lagi. dapat siapkan lapan tiang haritu. penatnya bancuh simen. satu pagar=satu kete sorong bahan campuran simen+pasir+batu+air.

aktiviti paling last aritu petik buah kelapa muda. dapat empat biji dari dua pokok. satu pokok tu buah dia mmg besaq. puas hati dpt sebijik pun. ada beberapa bijik lagi. simpan untuk incik shah datang nanti. nak suruh dia gantung tengok. duk sembang kemaih sangat. hahahaha

Rumah di kebun

Rumah di kebun

ni plak gambar rumah yang akan menjadi kediaman sementara incik shah sepanjang dia berada di seremban nanti. malam2 aku antar “bidadari” temankan hang tidoq. ok dak?

 

One Response to “Mari Berkebun part II”

  1. Cantik blog ini.. penuh informasi..
    terima kasih bagi info2 menarik ni..🙂

    Visit Pokok Manggis Depan Rumah


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s