.:++ Me+MySelf & I ++:.

dari dalam diri seorang aku..

Sepak Raga Tuju/Ratus/Bulat part II May 21, 2008

Ni nak sambung part II dah. berikutan ramai yang bertanya itu dan ini berkenaan permainan ni. so ini akan dibuat sebagai rumusan. semua yang ditulis ini HANYA berdasarkan pengalaman sendirik. aku tak pernah jumpa jurnal atau sewaktu dengannya tentang permainan ini.

Sepak Raga Bulat

  1. Dimainkan dalam bulatan
  2. memakai pakaian, kasut dan stokin yg sesuai.
  3. bola takraw
  4. boleh timbang ikut suka sampai pengsan. tak dak rules yang spesifik.
  5. tak kesah bape ramai nak main.

Sepak Raga Ratus

  1. boleh secara perseorangan atau berkumpulan.
  2. jumlah kiraan adalah dari 3x jatuhan bola. ini depends pada peraturan pertandingan.
  3. boleh timbang seberapa banyak yang mampu. lg banyak, lagi bagus. tapi, kalau secara berkumpulan, satu orang hanya boleh timbang 3x sahaja.
  4. pakaian yang sesuai.

Sepak Raga Tuju

  1. paling kurang kena ada 2 orang. paling maksimum biasanya 9.
  2. hanya 3x timbang, dan pada timbangan kali ke 3, bola dihantar secara tikaman kepada org dihadapan sahaja. tepi tak boleh. dan bola hanya maksimum tinggi pada paras lutut.
  3. dimainkn dalam bulatan.
  4. make sure pakai pakaian n kasut+stokin.
  5. ada bola khas berwarna hijau kuning yang dikeluarkan untuk permainan ini. pada kotak tertulis, bola sepak raga tuju.

Ini saja yang sempat ingat buat masa ni. kalau ada yang tak jelas, bleh tanya dalam ruangan komen. nanti sy hupdate. chows!


 

19 Responses to “Sepak Raga Tuju/Ratus/Bulat part II”

  1. najib bangor Says:

    rindunya nak main sepak raga tuju kat tokai kedah…….

  2. hasbullah rashid Says:

    salam…
    pa hbq?dok men kt tokai ka?
    bila kta nk berentap…heheh…aku kt tanjung malim lani…hg ktna?kt cni pn xda kaki gak…tggu blik perda ja…

    • HUZAIFAH Says:

      salam cik Lah, anta da main kat tasek e2 hari kan.. ? maila pukui orang Putrajaya klu baraniiii…. kih kih

  3. hasbullah rashid Says:

    salam kwan2…
    pada 7hb ni ada kenduri spakraga kt baling..jom bsma2 utk memeriahkan lg kenduri kt sna…pesanan pnaja,yg brani2 saja….heheheh…sapa yg dok kt tanjung malim col aku 0125771099..nk mcri kwn sepakraga tuju…adios..
    salam…

    • jang Says:

      rumah tok gua kat felda belakang poly tu…gua selalu balik cna boring and ketagih nak main takraw tuju…tapi gua g ushar pusing kampung x dak pun org main…kat ner ek????

  4. asriey Says:

    jauhnyaaa. sy kat cyberjaya bang. kalau dekat2, dh p dah kenduri.

  5. asha Says:

    tq byk2 sbb ak senang cari tajuk tentang sepak raga nie..thanks a lot..

  6. asriey Says:

    incik akula bleh tinggalkan no contact?

  7. ismail Says:

    wei ader main tue ajak2 la…klu kat erea k.l la..lama dah tak menikam dan ditikam nie.hehe

  8. jang Says:

    gua jang….gua main takraw tuju kat parit buntar….cni ramai gak org main…kenduri kat baling tu gua p…fun gile tapi tempat kecik jer….
    lu org tau x mcm maner nak bagi perfect bola landor???
    gua x pandai sngt lor…gua just tau pulas jer…
    tngk org pukul landor mcm ader seni jer…best jer…bola jatuh atas kaki plak tu…safety ckit…….lagipun gua baru jer dua taun main

  9. sham Says:

    salam ,

    bang xpayah rindu2..lani merata tempat main cari ja

  10. aslah khadri Says:

    nk tw sepak raga ni ada specific court x???
    if ada ukuran nya?
    jnis mcm mn?

  11. Salam para viewers.. (minta izin untuk makluman)

    Menara Alor Setar dalam perancangan untuk menganjurkan pertandingan Sepak Raga Tuju.
    Tarkh pendaftaran 16 April 2010, Jumaat sebelum jam 6.00pm
    tarikh pertandingan 17 April 2010 jam 9.00 pagi – 6.00 petang.

    Johan RM500.00
    Naib Johan RM300.00
    Tempat Ketiga RM100
    juga beserta Piala, Goodies dan sijil penyertaan.

    Yuran Penyertaan? RM30 nett sepasukan (3+1 players)

    Banyak lagi yang bakal dihidangkan , Bazaar Jualan 1malaysia, Persembahan Pentas, Demonstrasi Sepak Raga Tuju Wanita, Sesi bersama Olahragawan Sepak Raga, Demonstrasi timbang Bola Raga, Klinik Sepak Raga Tuju..ishh macam-macam lagi duk tengah nak susun bagi jadik..

    Hubungi Pihak Perhubungan Awam & Acara Menara Alor Setar untuk makluman lanjut 04-720 2902 (zaki azmi) atau layari je Blog rasmi Menara Alor Setar

    lekas! duk ghalit apa lagii..

    • mat arep b.m Says:

      fuh dengaq crita kat aloq star baqu2 neh rancak..rugi xp..kecewa gak ar kg besar xmenang tp xpa..kg besar dont giveup..korg mmg beqantu

  12. labu Says:

    kg besaq ka pulau besaq ka mai pokok sena 8hb nnt aq nk pacak pulas kow2 punya ada brani kui kui kui


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.