.:++ Me+MySelf & I ++:.

dari dalam diri seorang aku..

Printing and Desktop problem April 28, 2008

Situation: HP Laserjet 1020(USB) installed on PC A, and sharing on the network. PC B also in the same network want to print to the printer attached to PC A. After all the process completed, the print item never printed, just staying inside the print que.

Solution: Go to printer setting, check the Port tab, Untick on Enable Bidirectional Support. OK

Situation: One user complain her monitor turning upside down. She accidently pressing a few button on her keyboard and ending up the problem.

Solution: A few solution available. 1-Look at the display setting, looking for the Graphic Option and Rotation. 2-Faster way is to hold Ctrl + Alt + Up Arrow. 3-Disable Hotkey for the display.

 

Muhasabah April 20, 2008

Filed under: Personal — asriey @ 1:46 pm

Dah lama tak posting dalam blog ni. Banyak peristiwa yang telah berlaku antara dua posting ni. Alhamdulillah, kehidupan ini masih lagi mampu untuk diteruskan. Sambil-sambil dalam train, sempat jugak berfikir tentang beberapa perkara yang berlaku sebelum dan selepas.

Dulu masa form 5, duk terpikir jugak, bila la agaknya dapat menjelajah satu Malaysia ni. Pada masa tu dah menjelajah beberapa negeri dah. especially masa time lawatan sambil belajar. Masuk universiti, join kelab kembara, dapat la menjejak kaki ke Sarawak. Time tu dapat merasa betapa susahnya nak mencarik duit untuk sponsor projek tu.

Sanggup pergi bilik setiap lecturer untuk mintak derma, ataupun kitorang basuh kereta diorang and in return dapat duit. rasanya diorang member kelab yang terlibat pun mesti ingat lagi. pastu kenangan masa nak mendaki gunung Mulu dan jugak pinacle tu. banyak menguji kesabaran dan kecekalan semua peserta.

zaman kerja plak dapat pergi ke Sabah. Cukup lah sudah semua negeri kat Malaysia dapat dijejaki. Masa kerja ni la dapat banyak pergi tempat-tempat menarik. banyak sangat!. makin jauh kita berjalan, banyak pengalaman yang dapat kita kutip. pengalaman suka dan duka, pahit dan manis. semuanya ada.

pengalaman jugak yang memberikan semangat dan panduan dalam membuat keputusan2 yang matang. bersyukur sangat2 atas segala jalan yang ditunjukkan olehNya selama ni. Moga2 inilah jalan yang lurus yang akan membawa ke sana nanti.