.:++ Me+MySelf & I ++:.

dari dalam diri seorang aku..

Gagal April 23, 2007

Filed under: Personal — asriey @ 4:37 pm

Ini adalah istilah yang sudah terbiasa dalam perjalanan hidup aku. tapi aku tak pernah mengalah dengan kegagalan. aku menulis ni pun kerana gagal untuk melelapkan mata pada malam ini.

aku juga telah gagal dalam temuduga kastam baru2 ni. aku bersyukur. sekurang-kurangnya aku mendapat pengalaman baru dalam temuduga. menjawab soalan2 remeh dari penemuduga kerajaan.

terima kasih buat mr. shukrimi kerana memberikan sedikit nasihat yang sampai hari ini aku ingat. terima kasih jugak kerana sudi menumpangkan rumahnya untuk bermalam di kuantan.

ini kali kedua gagal temuduga kerajaan. bermakna untuk jawatan kerajaan, aku 100% gagal. sebelum ni jawatan pegawai sistem maklumat kat MARA. yang ni pun tak dak rezeki untuk aku. maybe rezeki hanya untuk anak2 yang bapak/ibu mereka bekerja dengan MARA.

banyak lagi kisah kegagalan aku. nanti kalau aku ada kelapangan, aku citer lagi.

 

10 Responses to “Gagal”

  1. potpouri Says:

    hmm…gitu la lumrah idup…nk wat camne…lom ade rezki utk kite jd peg gomen..2 la…riak sgt…hik…anyway, jgn putus asa n jgn riak sgt…hik…lap u vry strong…taking care…cian kn tggl…

  2. nusin Says:

    kastam..

    macam na interview dia.. ni fist time sayer nak interview goment sebagai penguasa kastam. bagi tips skit

    thank

  3. za Says:

    bley bg panduan x …camne depa2 ni interview tuk jawatan penguasa kastam?
    aku nak gak tau

  4. zal Says:

    boleh tak bagi tau mcm ne nak tau kastam de interview.
    tlg bagi tau ye mint sgt kat kastam tq

  5. miss Says:

    hye leh x share p’alaman awk ms g intrview kastam?cz sy dpt intrview kastam nx wik so nk prepare je.hope awk xkeberatan share p’alaman dgn sy.thx.klu sudi leh mel di nisa_best84@yahoo.com

  6. sisfa Says:

    Salam…
    sye bru jer interview for pnlg penguasa post khamis lps..
    tp stress tggu result keputusan temuduga. hmm…
    sye rse confident ble jwp sume soalan.
    tp ade part yg sye rse x ckp point.
    tp sye arp2 dpt…
    just share my experience.
    mayb dont too hope we will get this job rite?..
    ape2 pun brdoa jer. klu rezeki kite x kmana.
    amin…

  7. has Says:

    slalunya kalo ada org dalam mesti dpt.my kwn aku,2 org,pakai org dalam,senang je dapat . . mcm dpt tiket vip,x payah beratur.benci aku . .

  8. ajare Says:

    salam..bru je lps interview penguasa kastam kt AKMAL melaka
    alhamdulillah lps gak interview, tp bese la soklan2 yg ditanye ade gak kantoi xtau jwp..
    tp nsebaik pegawai tu tlong2 sket bg hint, pastu leh terangkan pe yg diorg nak.

    pegawai yg temuduga tu 2 org, sorg dri SPA, 1org dri KASTAM.
    dua2 pompuan.nervous giler sblum tu, xleh nk ingt ape2 da..tp alhamdulillah kwn2 klu terlalu nervous, baca byk2 Ya LAtif. Insyaallah darah gemuruh tu akan berkurangan. Yg penting senyum je wlupn dlm hati sape yg tahu

    soklan lazim petama bese la..:introduce urself” in English.
    Pastu dia tanye psl PALAPES, sbb aku bw sijil palapes, pgwai tu tanye nape xmsuk army je. huu, jwb je la ape yg patut

    then byk tanye psl kerja kita la, dia related kan ngan ape yg leh kta sumbangkan ntk komuniti. Kbetulan aku kje ngan TM, so abis dipulun nye diorg tnya psl TM punya produk, sejauh mana keberkesanan HSBB skang ni, nak tau progress lak..tang tu, aku goreng je la ikut pe yg de dlm pale otak ni..

    yg part kastam lak, dia tanya psl cukai jualan, soh jelaskan..
    then, tanye cukai jualan bese dikenakan pd level ape
    lagi, tanye psl kwsn bebas cukai..soklan yg aku kantoi xtau adalah bila dia tnya” brape lma perlu sy duduk di langkawi ntk dptkan service beli brg tanpa cukai?” ayoo..mmg xtau lgsung, haha..aku terus terang je ngan pgwai tu xtau. pastu dia proceed tanye soklan laen..cmne kastam leh sumbangkan pd pelancongan negara..

    hmm..tu je la sikit sbyk pengalaman masa kna interview tu. so far, keyakinan tu ade dlm interview, tp tgokla klu de rzeki dlm kastam , ade la..klu xde aku akn cube lg akn dtg..chayookk ppd sape yg nk interview nti..


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s