.:++ Me+MySelf & I ++:.

dari dalam diri seorang aku..

From Kedah with Luv April 24, 2007

Filed under: Personal — asriey @ 5:03 pm


Senja depan rumah waktu balik outstation bulan April 2007

 

Skrip Join PC ke Domain

Filed under: Windows — asriey @ 4:22 pm

Biasanya kalau nak join pc ke domain, kita klik kanan pada My Computer->Properties, pastu g pada tab Computer Name, pastu kita klik pada Change, kemendian masukkan nama domain, kemudian akan mintak username dan password admin untuk join domain. pastu kena tunggu beberapa ketika sebelum dapat welcoming message. pastu restart. perhatikan skrip ni:

Const JOIN_DOMAIN = 1
Const ACCT_CREATE = 2
Const ACCT_DELETE = 4
Const WIN9X_UPGRADE = 16
Const DOMAIN_JOIN_IF_JOINED = 32
Const JOIN_UNSECURE = 64
Const MACHINE_PASSWORD_PASSED = 128
Const DEFERRED_SPN_SET = 256
Const INSTALL_INVOCATION = 262144

strDomain = "nama-domain"
strPassword = "password"
strUser = "username"

Set objNetwork = CreateObject("WScript.Network")
strComputer = objNetwork.ComputerName

Set objComputer = GetObject("winmgmts:{impersonationLevel=Impersonate}!\\" & _
strComputer & "\root\cimv2:Win32_ComputerSystem.Name='" & _
strComputer & "'")

ReturnValue = objComputer.JoinDomainOrWorkGroup(strDomain, _
strPassword, strDomain & "\" & strUser, NULL, _
JOIN_DOMAIN + ACCT_CREATE)

copy skrip diatas dan simpan sebagai nama-fail.vbs. kemudian ubah kat part mana2 yang patut. nama domain, username dan password. siap! untuk memastikan bahawa pc telah terjoin domain, klik kanan pada My Computer->Properties dan tengok pada tab Computer Name, sepatutnya telah join domain dan ada tanda supaya restart pc tersebut.

 

Skrip Tukar IP April 23, 2007

Filed under: Windows — asriey @ 4:59 pm

Skrip ni adalah untuk windows.
' ------ SCRIPT CONFIGURATION ------
strComputer = "."
strIPAddress = Array("192.168.1.2")
strSubnetMask = Array("255.255.255.0")
strGateway = Array("192.168.1.1")
strGatewayMetric = Array(1)
' --------- END CONFIGURATION ------

Set objWMIService = GetObject("winmgmts:" _
& "{impersonationLevel=impersonate}!\\" & strComputer & "\root\cimv2")
Set adapters = objWMIService.ExecQuery _
("Select * from Win32_NetworkAdapterConfiguration where IPEnabled=TRUE")
For Each a in adapters
errIP = a.EnableStatic(strIPAddress, strSubnetMask)
errGateways = a.SetGateways(strGateway, strGatewaymetric)
If errIP = 0 Then
WScript.Echo "Success! The IP address has been changed."
Else
WScript.Echo "Error! The IP address could not be changed."
End If
Next

untuk menggunakan skrip ni, copy semua yang kat atas tu, paste kat dalam notepad, pastu ubah ikut configurasi yang diperlukan, save as .vbs. untuk guna, just klik 2x.

 

Gagal

Filed under: Personal — asriey @ 4:37 pm

Ini adalah istilah yang sudah terbiasa dalam perjalanan hidup aku. tapi aku tak pernah mengalah dengan kegagalan. aku menulis ni pun kerana gagal untuk melelapkan mata pada malam ini.

aku juga telah gagal dalam temuduga kastam baru2 ni. aku bersyukur. sekurang-kurangnya aku mendapat pengalaman baru dalam temuduga. menjawab soalan2 remeh dari penemuduga kerajaan.

terima kasih buat mr. shukrimi kerana memberikan sedikit nasihat yang sampai hari ini aku ingat. terima kasih jugak kerana sudi menumpangkan rumahnya untuk bermalam di kuantan.

ini kali kedua gagal temuduga kerajaan. bermakna untuk jawatan kerajaan, aku 100% gagal. sebelum ni jawatan pegawai sistem maklumat kat MARA. yang ni pun tak dak rezeki untuk aku. maybe rezeki hanya untuk anak2 yang bapak/ibu mereka bekerja dengan MARA.

banyak lagi kisah kegagalan aku. nanti kalau aku ada kelapangan, aku citer lagi.