.:++ Me+MySelf & I ++:.

dari dalam diri seorang aku..

My N6630 December 6, 2006

Filed under: Mobile — asriey @ 1:38 am

Sejak sekian lama cuba nak tukar font kat N6630 ni, tapi tak pernah berjaya. Macam2 cara dah try, tapi sama jugak. Baru2 ni install Nokia PC Suite version latest skali. Skali tengok ada option untuk update firmware. Firmware yang sebelum ni 5.03.08, yang latest utk N6630 ialah 6.03.08. Camne nak check firmware? Taip ni*#0000# maka dapat la informasi pasal firmware version.

Sebelum update make sure la backup, esp. Phonebook tu, penting woo. caranya ialah syncronize dgn MS Outlook. guna pc suite la jugak. sometimes kena configure sket kat bahagian sync kat handset. tujuan backup ni bukan apa, takut incase jadi apa2 ja.

lepas dah backup, make sure bateri handset penuh dan ada connection internet. sebab firmware akan didownload dari internet. kalau semua keperluan dah ada, proceed. so kat bawah ni screenshot lepas update firmware dan install theme yang sesuai.

Senarai software+games yang menarik dan dah test.

  1. AquaCalendar-boleh ganti kalendar yang sedia ada dgn pelbagai function tambahan seperti birthday, task-to-do, reminder etc.
  2. FExplorer-file manager.
  3. OggPlay-untuk play lagu atau media player
  4. PocketQuran-mudah untuk baca quran kat mana2.
  5. FrozenBubble-game yang best..tembak2 bubble. asal dari linuxnyer game.
  6. MSDict-Dictionary
  7. AlarmManager-untuk manage alarm
  8. Rick-game yang best jugak
  9. KeyLocker-untuk lock keypad
  10. IM+-untuk beryahoo messenger
  11. ExplodeArena-game ni memang best. macam game bomberman, tapi lagi best. confirm!

Itu saja..kalau ada nak tanya or comment, letak kat bawah..hehe

 

2 Responses to “My N6630”

  1. zamri Says:

    OggPlay tu bukan ke derive dari Ogg Vorbis utk play Ogg music file? maybe dia dah modified dgn memasukkan mp3 decoder sekali utk play mp3 file.

  2. asriey Says:

    tak sure la bang.. rasanya ye kot.. tp ni mmg free punya.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s