.:++ Me+MySelf & I ++:.

dari dalam diri seorang aku..

Mari mengenal Active Directory I December 4, 2006

Filed under: Windows — asriey @ 2:17 am

Khas untuk seseorang bernama moja..hehehe

Soalan(S): Apakah itu Active Directory?
Jawapan(J): Korang bayangkan sebuah laci atau almari. Dalamnya tu ada banyak drawer kan? dalam setiap drawer tu ada simpan macam2 barang korang kan? itu la konsepnya.

S: Apakah itu Organizational Unit?
J: Kan dah terangkan kat atas tu. Drawer tu ibarat OU la.

S: Apakah itu Domain Controller(DC)?
J: Server yang jalankan Active Directory services samada sebagai Primary Domain Controller(PDC) or Secondary. Ianya mempunyai fungsi yang pelbagai.

S: Camne nak jadikan server tu sebagai DC?
J: Klik Start->Run. pastu taip dcpromo.

S: Itu je?
J: itu je. pastu ko ikut je wizard tu.

p/s: pastikan OS korang ialah Win2K Svr. atau Win2K3 Svr. Kalau ada soklan nanti bleh letak kat comment, ok.

 

3 Responses to “Mari mengenal Active Directory I”

  1. salina Says:

    saya tak ada soalan cikgu. penerangan cikgu lengkap dah. (jawapan penyedap hati. hahaha :p)

  2. easy Says:

    Ini bukan penerangan….siapa ikut dia nyer point ringkas nih mampu merosakkan sysvol korang! Hehehhehe

  3. Jamal Rahman Says:

    Power gak blog mamat ni….Tak tahu lak dah ada blog….😀 Tahniah bro.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s