.:++ Me+MySelf & I ++:.

dari dalam diri seorang aku..

Nasehat November 6, 2006

Filed under: Personal — asriey @ 1:55 pm

Hari ni kena siapkan report activity masa outstation kat Hospital Kepala Batas, Penang. Masa kat sana, dah berjaya setelkan masalah akses kepada Outlook Web Access(OWA)(buat sementara ni la). Harapnya masalah yang sama tak akan berulang lagi lepas ni.

Lepas dah selesai buat report, dapat tugasan dari zul. create BQ(bill of quantity) untuk Hospital Kuala Penyu. BQ ni akan dihasilkan daripada maklumat yang terdapat pada Schedule of Accommodation(SOA). SOA ni plak, Project Manager yang buat dan submit. Tak susah pun buat BQ ni, cumanya kalau tak paham, tanya la. Ada sedikit perubahan pada RAM server, sebelum ni 1GB dgn dua keping 512MB tapi kali ni, tukar ke sekeping ja 1GB. Jimat ruang untuk slot RAM.

Masa kat HQ ni banyak masa terluang. aku suka gunakan masa2 yang ada untuk menambah ilmu yang berkaitan. sebabnya aku ni memang tak pandai. banyak benda yang aku nak kena belajar. sebab tak semua benda kita tau. orang lain aku tengok relax ja. andaian aku, diorang ni dah tau segalanya. ok la. justified. so far diorang banyak bagi problem yang berkaitan windows kat aku. exchange, active directory semua aku kena cover. tak pernah pun jumpa menatang2 ni masa dulu. tp get used to it right now.

so berbalik kepada tajuk atas tu, nasehat. dalam kita bekerja ni, memang la kita dapat gaji. tapi dalam tu ada satu lagi faktor penting iaitu berkat. mungkin kita tak perasan sangat mende ni ataupun kita buat2 tak perasan je. dari mana datangnya keberkatan? part ni korang kena carik sendirik. tanya orang yang lebih mengetahui. yang pastinya, ia berkaitan dengan apa yang kita sumbangkan setanding dengan gaji/upah yang majikan berikan. juga tidak lupa untuk menunaikan tanggungjawab kepada pencipta kita. yang aku maksudkan kat sini ialah solat dan ibadah lainnya. solat itu paling penting. tiang agama tu. korang pun tahu kan? juga perintah2 agama lain yang perlu kita tunaikan. banyak kalau nak sebut kat sini. pikir2 kan lah.

tak nak melalut sangat, tapi renung2kan lah. k. wallahua’lam.

Advertisements
 

1 Problem solved, another 1 to go November 2, 2006

Filed under: Personal — asriey @ 11:08 pm

dah lama tak menaip kat sini(ayt biasa bila start taip kat blog yg dah lama tak berupdate). lantak la. ketika aku taip ni, aku outstation kat kepala batas, hospital kepala batas to be exact(untuk sekian kalinya). sib baik kat hotel sunway ni kat bilik ada tenet, so bleh la aku taip ni.

sambung apa aku nak citer. smlm masalah exchange(OWA) to be exact dah berjaya disetelkn. masalah ni dah jadi severity #1 dah, nasib baik sempat setel smlm. sebelum ni aku dah try berpuluh solution, bukan satu tau, berpuluh untuk nak setel masalah ni. tapi still tak setel. mungkin smlm lepas dapat berkat solat tu, idea sampai lepas aku check configuration kat sini tak sama mcm kat spital lain(sebelum ni dh tengok gak, tapi aku tak sentuh lg part satu tu).

apa yg aku wat, dalam active directory site and services, kat part NTDS untuk KBT ni, aku jadikan email server sebagai Global Catalog Server, sebelum ni dia just jadi salah satu domain controller je. pastu aku masuk exchange system manager->administrative->server->KBT, klik kanan kat KBT dan amik Directory Access, kat part global catalog server, dia dah detect diri sendiri as gcs, sebelum ni dalam mode autodiscover, dia detect serdang dan lahad datu, sebab tu bila ada connectivity problem, user tak bleh masuk owa sbb authentication proses mungkin terputus.

setakat semalam, dah test kat pelbagai user kat ward, so far berjalan lancar. alhamdulillah syukur sangat2. tp ada masalah lg satu yang menghantui pikiran aku ni. print spooler issue, ni pun dah lama. tapi setiap kali aku datang sini, masalah tak jadi. walaupun jadi, diorang dah restart print services, so tak boleh nak check apa punca masalah yang sebenar. kalau boleh, tak nak dengar dah masalah ni jadi, tp sebabkan tak tau pun kenapa jadi, tak bleh nak trace. kena carik solution ni..

Sunway Hotel:0708:3November2006:Jumaat