.:++ Me+MySelf & I ++:.

dari dalam diri seorang aku..

Kisah Klasik untuk masa depan II November 25, 2006

Filed under: Personal — asriey @ 4:54 pm

Hari Jumaat dapat arahan untuk prep dua server sun v480 untuk tujuan HIS training kat Hospital Serdang. Aku dan Zali memikul amanah untuk memastikan semuanya adalah seperti yg dikehendaki. sebelum solat jumaat aku dah berjaya reinstall Solaris 9 sementara zali menghadapi masalah untuk login as r00t. pelbagai cara dicari untuk crack r00t password tapi ternyata gagal.

lepas balik solat jumaat, tetiba kedengaran bunyi bising dari bilik server. itu adalah suara aku menjerit melepaskan tekanan. rupanya zali tersalah cucuk console cable ke port yang sepatutnya. itu je masalah sebenarnya. bukan masalah password r00t yang tak betul. salah cucuk port pun tak bleh login. emm..

selepas tu, satu lagi masalah melanda zali. tak dapat login terus ke server zali. kalau melalui server yang satu lagi, boleh la plak. tak pasti apa yang zali buat lepas tu, it work like normal. rasanya maybe ada network configuration yang tak betul.

pengajaran, sebelum nak cucuk cable, tak kira console cable atau network cable, please make sure you are using the right port. make sure also you configure the network properly (netmask, gateway, dns etc).

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s