.:++ Me+MySelf & I ++:.

dari dalam diri seorang aku..

Error remote and FTP November 25, 2006

Filed under: Solaris/Unix — asriey @ 5:43 pm

sebelum boleh membuat connection, mari kita lihat terlebih dahulu connection ke server. dalam contoh ni menggunakan console dan juga network. untuk sun v480, mcm gambar ni la lebih kurang.

Kalau dah siap tu biasanya nak remote la kan. biasanya remote utk dapat gui guna XManager. Tetiba dapat error “not on system console login root rejected”.Error ni jadi sebab root hanya boleh masuk melalui console, so camne nak selesaikan masalah ni? dengan command vi /etc/default/login kemudian comment pada  CONSOLE=/dev/console dan selepas itu dah bleh login via XManager.

bila nak ftp, tetiba user root plak tak boleh nak login utk ftp. camne nak buat ni. dengan command vi /etc/ftpd/ftpusers, comment user root. apa yg terjadi sebelum ni adalah user root termasuk dalam disable user. so lepas comment tu, root dah tak termasuk dalam golongan tu lagi. selesai masalah.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s