.:++ Me+MySelf & I ++:.

dari dalam diri seorang aku..

Masalah Exchange HATL November 20, 2006

Filed under: Personal — asriey @ 4:09 pm

Masalah melanda lagi. Kali ni aku ditugaskan untuk pergi menyelesaikan masalah email di Hospital Angkatan Tentera Lumut. Disamping tu kena standby untuk IT CPC kat hospital tu. sebelum pergi belum dapat gambaran sebenar masalah. zul cakap ada masalah email. so tadak orang lain untuk pergi since sorang mamat lagi tu kunun2 ada kerja nak buat.

kali ni kena naik kereta sendiri. sebab? ada la alasannya. aku hanya menurut perintah. segala arahan aku terima dan laksana. sampai HATL, terus ke unit IT. check Exchange System Manager, pastu check AD Users. masalah yang nampak jelas kat situ, newly created user tak dapat email address. by default, semua tu dah ada dalam Exchange Default Recipient Policy.

langkah yang biasa buat, restart service dulu la. kali ni, restart service System Attendant. pastu nampak plak service MTA Stack tak jalan, aikk apsal tak jalan plak, since diorang guna X400 connector, this service should be up and running. lepas tu, semuanya ok dan berjalan lancar. mesti korang cakap, “itu je? senangnya”. hahahaha memang senang pun, tapi kalau taktau masalah sebenar, camne? ada brani ke HATL seorang diri??

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s