.:++ Me+MySelf & I ++:.

dari dalam diri seorang aku..

1 Problem solved, another 1 to go November 2, 2006

Filed under: Personal — asriey @ 11:08 pm

dah lama tak menaip kat sini(ayt biasa bila start taip kat blog yg dah lama tak berupdate). lantak la. ketika aku taip ni, aku outstation kat kepala batas, hospital kepala batas to be exact(untuk sekian kalinya). sib baik kat hotel sunway ni kat bilik ada tenet, so bleh la aku taip ni.

sambung apa aku nak citer. smlm masalah exchange(OWA) to be exact dah berjaya disetelkn. masalah ni dah jadi severity #1 dah, nasib baik sempat setel smlm. sebelum ni aku dah try berpuluh solution, bukan satu tau, berpuluh untuk nak setel masalah ni. tapi still tak setel. mungkin smlm lepas dapat berkat solat tu, idea sampai lepas aku check configuration kat sini tak sama mcm kat spital lain(sebelum ni dh tengok gak, tapi aku tak sentuh lg part satu tu).

apa yg aku wat, dalam active directory site and services, kat part NTDS untuk KBT ni, aku jadikan email server sebagai Global Catalog Server, sebelum ni dia just jadi salah satu domain controller je. pastu aku masuk exchange system manager->administrative->server->KBT, klik kanan kat KBT dan amik Directory Access, kat part global catalog server, dia dah detect diri sendiri as gcs, sebelum ni dalam mode autodiscover, dia detect serdang dan lahad datu, sebab tu bila ada connectivity problem, user tak bleh masuk owa sbb authentication proses mungkin terputus.

setakat semalam, dah test kat pelbagai user kat ward, so far berjalan lancar. alhamdulillah syukur sangat2. tp ada masalah lg satu yang menghantui pikiran aku ni. print spooler issue, ni pun dah lama. tapi setiap kali aku datang sini, masalah tak jadi. walaupun jadi, diorang dah restart print services, so tak boleh nak check apa punca masalah yang sebenar. kalau boleh, tak nak dengar dah masalah ni jadi, tp sebabkan tak tau pun kenapa jadi, tak bleh nak trace. kena carik solution ni..

Sunway Hotel:0708:3November2006:Jumaat

 

4 Responses to “1 Problem solved, another 1 to go”

  1. salina Says:

    jadi secara umumnya masalah setting jer lah kan? Tu yg setakat aku paham la. Yg benda lain ko meraban tuh, balik nanti kena belajar la ngan ko :p

  2. asriey Says:

    bolehla dikatakan camtu..tapi tak la semudah “setting je kan” hahahah

  3. Azam Says:

    ahakss … yg aku paham serdang ngan lahad datu jer …. huahuhauhauhuahuha …
    aku nak layan e107 dulu !!!! Chiow !

  4. Anonymous Says:

    apala….taip la password domain admin sekali kat sini……boleh try²


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s