.:++ Me+MySelf & I ++:.

dari dalam diri seorang aku..

The Art of Cable Management September 21, 2006

Filed under: Personal — asriey @ 2:17 am

Dua hari lepas, kena p ke site, wat cable management untuk server rack. bukan satu kerja yg agak mudah, walaupun kalau aku citer kat cikeasy, mayb dia cakap “ala..pasang kabel ni budak SPM pun bleh wat” tp how quality is that? hehhe tugasan tu bukanlah semudah perancangan yg telah terdapat kat server rack layout. kat dalam layout tu just nampak depan je, tak nampak kat belakang tu.

sebelum ni mamat2 yg pasang server tu dah wat cable management. tp mcm hampes. zul tak pueh hati. dia suruh wat balik semula. dia nak tengok KEMAS. setiap org ada definisi tersendiri tentang kemas ni..perhaps. selepas dua hari, hasilnya ada lah seperti foto kat bawah tu. dah emailkan ke zul, dan dia reply “jangan pasang server dulu, tunggu sy balik, c u in ampang on Fri”. that’s mean tomorrow.

bila pegang kabel tu, dan buat beberapa server, baru la dapat feel, camne cara yg mudah dan agak kemas. foto kat bawah ni hasilnya. komen la kalu korang nak..aiman tak kisah…

 

4 Responses to “The Art of Cable Management”

  1. Azam Says:

    huhuhuhuhuh … cayo lah … blum tgk cable kat server room aku …
    huahuhauhahuahha … lipas pon takot nak masuk nanti sesat ….
    ahakss … tunggu sampai cable tu dia buat Self-AutoManage … huhuhu AI !!!

  2. asriey Says:

    tu pun bos aku tak pueh hati lg..aku pun tak pueh hati lg muahahah so ari senin ni sambung wat la..nanti aku tunjuk gambo apa jadi lepas ni..sebab tak muat tu kalu nak sumbat ngan 6 kabel network utk setiap server darab ngan 12 server, kan dh jadi 72 patch cord, mana mau sumbat?? huhuhuh

  3. Cik easy Says:

    Sebenarnya 6 patch cable masih boleh dipasang pada setiap server, aku dah buat kat lahad datu eheheh, tapi memandangkan implementation korang OA level so hanya 4 patch cord yg perlu dipasang, 2 lagi utk heartbeat kalau korang implement cluster, 4 cord max utk run fault tolerent or load balance on 2 core swith with spanning tree enable. Kemas dlm ertikata zul adalah server tuh boleh ditarik tanpa halangan smoothly from racking trail dia.
    P/s- dah label betul2 each gig port so senang buat setting load balance korang?

  4. asriey Says:

    nak label camne? huhuhu patch cord pun tak sampai lg, brady pun tak beli lg.. nak pinjam NSU tak kasik..huhuhuh


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s