.:++ Me+MySelf & I ++:.

dari dalam diri seorang aku..

The Art of Cable Management September 21, 2006

Filed under: Personal — asriey @ 2:17 am

Dua hari lepas, kena p ke site, wat cable management untuk server rack. bukan satu kerja yg agak mudah, walaupun kalau aku citer kat cikeasy, mayb dia cakap “ala..pasang kabel ni budak SPM pun bleh wat” tp how quality is that? hehhe tugasan tu bukanlah semudah perancangan yg telah terdapat kat server rack layout. kat dalam layout tu just nampak depan je, tak nampak kat belakang tu.

sebelum ni mamat2 yg pasang server tu dah wat cable management. tp mcm hampes. zul tak pueh hati. dia suruh wat balik semula. dia nak tengok KEMAS. setiap org ada definisi tersendiri tentang kemas ni..perhaps. selepas dua hari, hasilnya ada lah seperti foto kat bawah tu. dah emailkan ke zul, dan dia reply “jangan pasang server dulu, tunggu sy balik, c u in ampang on Fri”. that’s mean tomorrow.

bila pegang kabel tu, dan buat beberapa server, baru la dapat feel, camne cara yg mudah dan agak kemas. foto kat bawah ni hasilnya. komen la kalu korang nak..aiman tak kisah…

Advertisements
 

Khutbah Jumaat-Bahaya Islam Liberal September 8, 2006

Filed under: Personal — asriey @ 8:32 am

ari ni g solat jumaat ngan el kat semejid tabligh area upm. tajuk khutbah agak menarik dan sesuai ngan keadaan hari ni. antara yg menarik:

1-pelbagai pendekatan pelik yg diambil oleh golongan yg perjuangkan liberal ni. antaranya hak wanita dan lelaki yg saksama, wahyu terbahagi kepada dua iaitu al-quran dan akal manusia, kononya akal yg menentukan berdasarkan kesusaian zaman.

2-para ulama membuat hukum berdasarkan ijtihad diorang sahaja dan boleh ditolak jika tidak bersesuaian

3-mengasingkan antara agama dan politik(pentadbiran)

tu hanya sebahagian yg aku ingat. mmg semua ni sedang hangat diperbincangkan pada hari ni. ramai yg cuba hendak tunjuk pandai dalam bukan bidangnya. maka muncul la pelbagai agenda pelik yg disokong plak oleh kerajaan. emmm sejauh manakah iman kita untuk menepis semua dugaan yg datang dari segenap penjuru ni.

 

backup, creating, mounting partition on solaris September 4, 2006

Filed under: Solaris/Unix — asriey @ 2:59 am

untuk HAT96, ada partition yg perlu untuk backup dulu, sebelum proses remove and recreate the partition and then restore back the file. so how it were done?
to backup list of file:
tar -cvf /back01/test.lspd.tar /training/test/*
command ni akan memasukkan semua file dalam folder test ke test.lspd.tar

untuk remove dan create partition:
taip format. kemudian pilih disk mana yg perlu untuk remove partition. tekan p sbyk 2x, cara paling mudah ialah memasukkan value 0 pada partition yg diubah. selepas tu, pilih semula partition yg telah 0 td untuk cipta satu partition yg baru. masukkan saiz yg dikehendaki. lepas tu, taip “p” dan kemudian taip “label“. tujuan untuk write perubahan yg telah dibuat td. kemudian quit.

seterusnya, taip: “newfs -F ufs /dev/dsk/c1t1d1sx /data01
tujuan adalah utk create new filesystem dgn jenis UFS pada dev/dsk/c1t1d1sx dan mount pada /data01

masukkan jugak maklumat yg sama dgn guna VI dalam /etc/vfstab

mount dgn menggunakan command “mount /data01
unmount “umount /data01″

jika terdapat masalah/error, run “fsck /dev/dsk/c1t1d1sx

setelah mount, untar kembali file yg telah di tar td. tp sebelum tu, cd ke dir yg nak ditarkan. sebagai contoh, semua content dalam tar td akan diuntar ke /data01
so, “cd /data01” selepas tu, “tar -xvf /back01/test.lspd.tar

selesai.

 

Masalah–>Telnet dan FTP

Filed under: Solaris/Unix — asriey @ 2:55 am

Masalah: Telnet dan FTP perlahan atau kekadang terputus hubungan ke server.
Penyelesaian:
1-pastikan buang maklumat yg berkaitan dns dalam /etc/nsswitch.conf
2-pastikan content dalam /etc/resolv.conf(jika ada) telah dikomen(#)

 

Outstation to HAT96

Filed under: Personal — asriey @ 2:53 am

Minggu ni terpaksa tinggal isteri untuk menjalankn tugas diluar pejabat. lokasi kali ni di hospital angkatan tentera lumut yg terletak dalam kem tldm lumut. dalam perancangan, sepatutnya minggu ni adalah downtime utk V3 upgrade. apa yg akan dilakukan ialah, downkan production server, ubah config pada temp. server dan upkan temp. server as production server. selepas tu, production server yg dh down tu akan upgrade hardware dan software. untuk solaris, upgrade oracle report server, begitu juga dgn win2k server. proses downtime telah berjalan smlm, tanpa sebarang masalah besar. pagi ni lepas g site, cuma ada problem printing, tu pun sebab nama printer driver dalam print server tak sama dgn dalam sistem. still kena tunggu hari senin utk tengok masalah2 lain. sebabnya hari senin tu sistem akan menjadi bz, ketika ni lah baru bleh tengok masalah sebenar. keje lain pun tertangguh sebab menunggu RAM dari KL.