.:++ Me+MySelf & I ++:.

dari dalam diri seorang aku..

Pindah Umah April 26, 2006

Filed under: Personal — asriey @ 12:35 am

smlm pindah umah, kali ni ke Kelana Jaya plak..rasa mcm lg dkt ngan tempat keje. duk kuarters kastam kelana jaya..tumpang umah mat det, member, budak kedah. jarak perjalanan dalam 22KM p balik tp tanpa tol..hehe dlm 15minit la jugak..kalu tersangkut dlm jem.

petang kemarin main sepak raga. setelah lama gler tak main. tp nasib baik skill2 lama still bleh guna pakai. ramai gak geng kedah kat kuarters tu. so lepas ni akan hidup la balik permainan sepak raga tikam. best gler..huhuhu

pagi ni, on je pc, terus dia mintak download yg kat bawah ni. dalam paper smlm ada bgtau yg start ari ni, windows yg pirate akan ada problem (ada mcm skrin yg menunjukkan pc diorang tak ori). so rasanya aku tak dak problem. ni winXP pro ori beb.

 

Advertisements
 

E-Learning Workshop @ UM April 20, 2006

Filed under: Personal — asriey @ 7:03 am

smlm, setengah hari kat UM, present pasal e-learning software. software ni dari korea. disebabkn org korea tu kurang fasih english, so terpaksa la aku yg bg training selama 2 jam tu. gilok la..present kat prof, prof. madya, dr. n lecturer tu..huhuhu dan alhamdulillah..semuanya berjalan lancar.

one day b4, aku g training la cara nak guna software tu kat umah mamat korea tu kat ampang. dari pagi, sampai kul 11 malam tu..letih gler dah..tp ok la..dapat pelajari mende baru. nanti2 kalu ada masa, akan disambung.

esok akan ada lg satu sesi workshop. kali ni utk advance user. so esok pg akan ada di UM lg skali. huh..penat seh.. ari ni nak evaluate beberapa cms utk digunapakai dalam projek yg akan datang. chow..

 p/s: masih lg menggunakan wireless net dari bangunan sebelah.

 

another day @ new place April 18, 2006

Filed under: Personal — asriey @ 1:19 am

semalam aku memulakan hari baru…sebagai warga Subang Jaya(sbb opis kat subang jaya) tp umah kat serdang. perjalanan sejauh 60KM sehari dengan tol sebanyak RM4 pegi balik. fuh..cuak jugak bawak kete celah2 keta lain tu..tapi tak dak la jem sangat..bleh la…layan..

ketika ni opis baru pindah bilik baru, so tak dak internet lg, tp camne bleh post plak? hehe guna wireless bangunan sebelah..diorang pun tak secure..so bleh la masuk wireless diorang..heheh

sepatutnya ari ni g UM, ada vendor dari korea nak present system e-learning. tp tu la..tak call bos aku lgpun mamat korea tu..still menunggu..sesambil tu duk chat ngan member2..hehehe

 

Data Merge with InDesign CS2 April 12, 2006

Filed under: Tutorial — asriey @ 11:17 pm

Situation
U have to create certificate for about 130 participant. Do u dare to type/create 130 pages of that certificate?

Solution
U need to have InDesign CS2 and MS Excel installed (never try with openoffice yet).

1- create the template for the certificate.
2-leave a space for Nama and IC number (for example)

3-using shortcut F on keyboard or click at Frame Tool, Click n drag 2 rectangle space for Nama n IC

4-in MS Excel, type the whole Name and IC and save it as Comma Delimited (.CSV)

5-open Data Merge window, Window->Automation->Data Merge, click Select Data Source and choose the .csv file.

6-U will get a window like this.

7-to put it into our frame, press V on keyboard to get select tool, select frame then select the field, for example Nama. Do the same to IC, u get something like this.

8-adjust the type and size of font, position and so on, u can preview live data by click on preview box.
9-finally, click on Create Merge Document.

10-just do something like this, just click Ok and magic happen, 130 page created within a minute.

11-you’re done!
gud luck!

 

A day @ Ganu

Filed under: Personal — asriey @ 12:07 am

Ari sabtu lepas, g rusila ngan zam n therion. tujuan utama g tu sbb aku nak discuss ngan bos baru pasal tawaran keje kat tempat baru ni. dah abis discuss, ada makanĀ². dah selesai semua terus bertolak balik tanpa berlengah lg. hehe pastu singgah kat kemasik (nama tempat) lepakĀ² kat situ, sebabnya janji nak makan nasik ayam kat kedai mak syed kat kemaman. so dapat la snap gambo utk masukkan kat fotopages. hehe kat sini pun ada gak pos gambonya. sampai kuantan dah malam, tp sempat lg layan prison break. kakkakak mmg dh jd ketagih ngan citer tu. huhuuh



 

Prison Break @ 8tv April 10, 2006

Filed under: Personal — asriey @ 11:51 pm

kepada mereka yg berminat nak tengok Prison break ni, kalu tak silap(tengok promo kat 8tv ari tu) 10 April dah start tayang. sinopsis citer:

“When Michael Scofield’s (played by Wentworth Miller) brother, Lincoln (played by Dominic Purcell), is thrown into Fox River Penitentiary for something he didn’t do, and is sentenced to death, he does the unthinkable.

His crime: He’s accused of murdering the vice president of the United State’s brother, Terrence Steadman. Though evidence points at him being guilty, Michael is sure that his brother is being framed.

When Lincoln is sentenced to the electric chair, Michael decides to rob a band, breaking the law himself, and ends up being sent to, that’s right, Fox River Penitentiary, becoming a fellow inmate along with his brother.”

 

Fenomena Prison Break April 6, 2006

Filed under: Personal — asriey @ 9:08 am

Sebelum ni duk layan citer Lost, CSI dan House, dan latest skali, Prison Break, citer ni mmg best..rugi woo kalu tak tengok. citer tentang sorang adik yg nak menyelamatkan abgnya yg telah dikambing itamkn oleh secret service amerika, dia tak dak kuasa hebat, tp dia adalah org yg design structure penjara dimana abgnya dipenjarakan. setelah tengok episod pertama, terus jd excited utk tengk episod seterusnya. mmg best..so kepada anda yg ada connection internet, bleh la download torrent siri tersebut.