.:++ Me+MySelf & I ++:.

dari dalam diri seorang aku..

Mari membuat cross-cable March 20, 2006

Filed under: Personal — asriey @ 1:42 am

ari tu bersama en zam membuat cross cable, setelah 2x mencuba, akhirnya berjaya jugak. setelah beberapa connector dirosakkan dan kabel pun telah menjadik sedikit pendek, siap jugak akhirnya kabel tu. asalkan ada peralatan seperti crimper, stripper dan pisau, bleh je wat mende ni, dan jugak kabel la, kalu tak , tak dak la namanya cross cable.

pastikan sususan kaler utk kedua2 side adalah seperti rajah kat bawah ni.

setelah itu, bleh la crimp sebanyak 3x (ni ikut dari sifoo zam la). dah setelah itu, bleh la cuba cucuk between pc tengok, samada menjadi atau tidak, kalu tak jd, sila gunakan kaedah cuba jaya. sekian dulu utk kali ni. tq

 

One Response to “Mari membuat cross-cable”

  1. Azam Says:

    kalu nok tau kaler ikut suka pon boleh tp kena sama dua depan n belakang … cuma jgn sambung ngan usb cable nanti tak jadik !!!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s