.:++ Me+MySelf & I ++:.

dari dalam diri seorang aku..

Updated March 16, 2006

Filed under: Personal — asriey @ 2:09 am

huh..dah lama gler tak sentuh blog..sori sori sori..agak bz kononnya ngan keja skrg ni yg entahpapentah. BTW, nak citer kisah2 menarik minggu ni.

Ubuntu on Apple G4 PPC

Last week setup ubuntu linux kat satu G4 ni, memula tu install ngan GUI skali. tujuan asal nak wat webserver (apache+php+mysql). apache+php dah canteek dah, mai time mysql, ada problem plak. googling a alot to find the solution, but finally, reinstall it without GUI, just as server. and alhamdulillah, it works fine. why choose mac? at this moment, just this mac available to use. huhuh

My Nokia 6630 Screen Shot

haa..sebab rasa teruja dengan pyS60, angkat la seketul 6630, trade-in la 6230 yg dah dekat setahun pakai tu. lgpun 6230 tu mcm ada prob sket ngan receiver dia. kat bawah ni latest screenshot.

Image hosting by Photobucket Image hosting by Photobucket

FC4 grub restore

Ari tu dah reformat my inspiron 6000, so grub utk fc4 dah hilang, baru ari ni resetup grub tu.

1-masa prompt utk boot tu, taip “linux rescue”

2-lepas semua dah loading, taip “chroot /mnt/sysimage”

3-lepas tu, “grub-install /dev/sda”, ini bergantung la, hda or sda dll.

4-restart

alhamdulillah, grub restored!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s