.:++ Me+MySelf & I ++:.

dari dalam diri seorang aku..

Layan FrozenBubble March 26, 2006

Filed under: Linux & OpenSource — asriey @ 11:46 pm

Lepas install je game ni dalam N6630, dan pertama kali main, terus rasa masyuk..terus lupa malasah yg mendatang..huhu..kepada sapa yg pakai S60 punya handset, bleh download kat sini. http://fb-s60.sourceforge.net/

Advertisements
 

Minggu Tertekan March 25, 2006

Filed under: Personal — asriey @ 2:40 am

zam tipon aku, “incik, anda terpilih committee utk wat video presentation, sbb To’ Pa nak datang 1 April ni” aku cakap, “OK”. dah tu g la meeting, peojek ni seminggu ja, ayat dlm ati aku “GILO”, dipendekkan citer, set semalam utk shooting semua video. aku ingat nak gak tolong amik angle yg baik sket, sbb sebelum ni dah wat utk beberapa video presentation. awal pg tu berjalan lancar (agaknya la kot) pastu diorang nak g JHC, aku pun nak ikut la, tengok kat JHC tu, apa bleh shoot, skali senior pub. tanya, “nak g JHC wat pe?”, aku jawab ngan slumber “awak g mana2 sy tak tanya pun awak wat pe..” hehe terus kuar camtu je, ingat nak wat lawak ja.

sampai JHC dh dkt kul 12, sempat shoot kat breast centre. pastu diorang ckp nak datang balik lepas jumaat, so aku set la ngan researcher kat lab ortho, nak shoot kat situ lepas jumaat, skali nak dkt kul 3 dah, aku tipon la, apsal tak datang lg, skali cakap ada keje plak kat IMC, lorrr…dah tu wat penat ja aku arrange ngan bebudak ni, konon nak shoot lepas jumaat..adus..tu satu hal, pastu aku plak nak kena la balik sana, kalu tau camni, baik aku tak yah datang, wat penat jer.

terus aku set, tak nak amik tau dah, nanti video aku wat berdasarkan content yg diorang bg dah la..adus..dulu aku wat keje sorang2 lg senang dari ramai..mula la nak tensen. sampai kat tempat aku, online YM, ada plak offline msg “sy tau awak nak jawatan ni, tunggu la masanya nanti, awak akn dpt jugak” ada lg la ayat mcm luahan perasaan la konon. aku dah la tensen hal td, ni ada lg nak tambah tensen aku plak.

apa hal ni? anto YM tak balas, last2 aku call, tanya dia apahal? dia cakap just nak luah rasa hati dia, ceh, lantak la.. apa yg best sangat jd senior publishing? gaji kot besar sket dari gaji aku.. tp pc aku lg power..huhuh dh la..sakit ati tul, ada gak org mcm ni, mayb dia nak aku hormat dia as senior kot..ala..payah tul keje ngan org yg nak diagungkan ni, lantak ko la..malas layan la.

ni yg membuatkn aku rasa nak blah je dari sini, slama ni aku stay gak kat sini, walaupun gaji ciput, sebab semata2 sayang nak tinggalkn tempat keje skrg ni, aku dah rasa selesa duk sini, kuantan ni, member2 kat sini. emm rasa nak je bg notis 24jam semalam gak..

 

Inside My Dell Precision 380 March 24, 2006

Filed under: Personal — asriey @ 3:07 am

Ari tu dah citer pasal dapat workstation baru kan, so ari ni ada post gambo dalam tu plak, bukak casing ni sebab ada member nak scan sata hdd dia sbb ada virus katanya, tak bleh boot dari pc dia, mmg confirm la ada virus, tp dah berjaya clean.

Spec workstation ni adalah seperti berikut :

Pentium 4 3.2 HT
2GB ECC RAM
2 x 160GB SATA HDD
Nvidia Quadro FX4500 512MB

orait…itu je..daaa

 

Open Source Summit 2006 Invitation March 23, 2006

Filed under: Linux & OpenSource — asriey @ 3:02 am

Tup² ada kad sampai, baca alamat penerima dulu, kot² posmen salah anto, skali mmg nama aku, uiks, pelik gak, mana depa dapat alamat aku ni, huhuh plak tu wat kat spain tu..mmg confirm la aku tak g, duit tak dak..lg pun gilo ka apo nak g sorang²..huhuhu

 

Gentoo LiveCD-install March 20, 2006

Filed under: Linux & OpenSource — asriey @ 3:03 am

inspired by this article http://linuxlah.blogspot.com/2006/03/peep-at-gentoo-livecd-20060.html terus download satu copy, mayb ni la masanya utk sambung balik install gentoo yg telah tergendala sekian lama. ISO image dah download, tak burn je lg, nanti apa2 update, sy letak sini. ok.

 

Mari membuat cross-cable

Filed under: Personal — asriey @ 1:42 am

ari tu bersama en zam membuat cross cable, setelah 2x mencuba, akhirnya berjaya jugak. setelah beberapa connector dirosakkan dan kabel pun telah menjadik sedikit pendek, siap jugak akhirnya kabel tu. asalkan ada peralatan seperti crimper, stripper dan pisau, bleh je wat mende ni, dan jugak kabel la, kalu tak , tak dak la namanya cross cable.

pastikan sususan kaler utk kedua2 side adalah seperti rajah kat bawah ni.

setelah itu, bleh la crimp sebanyak 3x (ni ikut dari sifoo zam la). dah setelah itu, bleh la cuba cucuk between pc tengok, samada menjadi atau tidak, kalu tak jd, sila gunakan kaedah cuba jaya. sekian dulu utk kali ni. tq

 

Updated March 16, 2006

Filed under: Personal — asriey @ 2:09 am

huh..dah lama gler tak sentuh blog..sori sori sori..agak bz kononnya ngan keja skrg ni yg entahpapentah. BTW, nak citer kisah2 menarik minggu ni.

Ubuntu on Apple G4 PPC

Last week setup ubuntu linux kat satu G4 ni, memula tu install ngan GUI skali. tujuan asal nak wat webserver (apache+php+mysql). apache+php dah canteek dah, mai time mysql, ada problem plak. googling a alot to find the solution, but finally, reinstall it without GUI, just as server. and alhamdulillah, it works fine. why choose mac? at this moment, just this mac available to use. huhuh

My Nokia 6630 Screen Shot

haa..sebab rasa teruja dengan pyS60, angkat la seketul 6630, trade-in la 6230 yg dah dekat setahun pakai tu. lgpun 6230 tu mcm ada prob sket ngan receiver dia. kat bawah ni latest screenshot.

Image hosting by Photobucket Image hosting by Photobucket

FC4 grub restore

Ari tu dah reformat my inspiron 6000, so grub utk fc4 dah hilang, baru ari ni resetup grub tu.

1-masa prompt utk boot tu, taip “linux rescue”

2-lepas semua dah loading, taip “chroot /mnt/sysimage”

3-lepas tu, “grub-install /dev/sda”, ini bergantung la, hda or sda dll.

4-restart

alhamdulillah, grub restored!