.:++ Me+MySelf & I ++:.

dari dalam diri seorang aku..

Kisah di Dewan Bedah (O.T) November 25, 2005

Filed under: Personal — asriey @ 1:35 pm

sampai sekarang duk terasa lagi mcm ada mask kat atas idung aku ni. ari ni mmg surgeri paling lama yg penah aku masuk. campur tolak kira² 5 jam jugak aku duk dalam tu. kes mmg besar la. total hip replacement. patient ni kena wat total hip sebab ada tumor kat tulang dia ni. kes amik masa panjang sebab banyak step nak kena wat sebelum bleh sampai ke bahagian tulang tu. dah lepas bukak tu, tumor tu potong guna saw, pastu ukur besi, size hip dll. sakit belakang la duk kat dalam tu. nasib baik sebelum jumaat diorang rest sekejap.

Blackout

tengah² duk wat closing tu, blackout la plak, tp nasib baik semua mesin ada backup. kalu tak confirm “selamat tinggal dunia” pakcik tu. entah camne bleh blackout td. staff pun nampak mcm gelabah awal² tu. tp lepas tu dalam 15 minit letrik kembali ok.

MRI

stand for magnetic resonance imaging. ni satu teknologi yg sangat baik. dalam kes tumor tu, semua dapat dilihat dengan clear dalam MRI ni. siap bleh slice setiap inci daging paha dan lihat content dalam tu (tulang dan otot). baru² ni pun dato’ JJ ada war-war kan nak bawak teknologi utk wat post-mortem guna teknik ni. mmg sokong kalau teknologi ni digunapakai. tak menyiksa mayat.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s