.:++ Me+MySelf & I ++:.

dari dalam diri seorang aku..

KetentuanNya November 28, 2005

Filed under: Personal — asriey @ 10:37 am

Innalillah

smlm handset abis bateri, tak sempat nak caj. awal pg pinjam charger nizam jap, buka je hs, terus dapat msg. dari abe li kat pasir mas, “askum, abah a.li dah meninggal doakan kslamatn n ksjhteraan”. Innalillah, abe li anto smlm tu, emm p sana bulan posa ari tu pun tak nampak pun. ni la ketentuanNya. tidak dilambat atau dicepatkan walau sesaat. kita belum tentu lg bila. moga roh arwah ditempatkan bersama org² yg beriman dan beramal soleh. amin.

Interbiu

pukul 830 sampai IMC, i/v kul 9. so manyak masa lg nak lepak ngan zam. sembang² jap sambil lepak kat bilik zam, pastu turun la kat bawah tu. kat bilik meeting dean. waktu sampai tu aku sorang ja. pastu ramai la yg sampai. semuanya 11 org n apply utk diff position. ada 3 position semuanya. aku org kedua masuk. depa ni (interviewer) mmg aku tak kenai, dengaq nama ja pernah. mubin, prof pakir n sis. zuraida. bermula ngan baik sampai la kat zuraida cakap “let say kita ada org lain utk jawatan senior publishing assistant, U tak kisah ke just jd publishing assistant?” huh! kalu dah ada org, wat pe iklankn jawatan tu (dalam ati aku la). aku just cakap i’ll think about it later. pastu dah selesai interbiu tu, g makan ngan zam kat pak lah. makan banyak la plak. nasi minyak+2 keping roti canai. huhuh mcm tak percaya. lepas kenyang makan terus balik. dalam kul 1245 tu, kak zu tipon nak confirm, aku nak terima ka dak jawatan tu, dia cakap gaji dalam RM700 je, haaa 700 ja emm aku duk pk balik, pastu tanya beberapa soklah, akhirnya aku terima je la wat masa ni. lgpun kalu dapat tempat lain bleh notis 24 jam ja, sbb part-time. ni la pengorbanan aku utk nak keja gak kat kuantan ni. tak pa la gaji ciput pun. at least aku dah ada tempat lepas abis kontrak 31 dis ni. dah..abis citer pasal tu. apapun tunggu offer letter dulu.

Need for Speed Most Wanted

sejak minggu lepas duk layan game ni ja. fuhhhh mmg berdesup n best!!! part kena kejar polis yg best..huhuh ketaq pun ada, walaupun dalam game. pakai main ja, pastu td lepas menang ngan blacklist 10, duit pun mantak, modify supra sket, pastu beli mustang sebijik. bila nak select keta, tengok² ada mazda rx-8 sebijik. aikk masa bila plak beli ni.. huhuh mayb tak perasan kot dapat masa lepas race tu. ni kat bawah ni my supra. screen shot yg lain coming..

Advertisements
 

Kisah di Dewan Bedah (O.T) November 25, 2005

Filed under: Personal — asriey @ 1:35 pm

sampai sekarang duk terasa lagi mcm ada mask kat atas idung aku ni. ari ni mmg surgeri paling lama yg penah aku masuk. campur tolak kira² 5 jam jugak aku duk dalam tu. kes mmg besar la. total hip replacement. patient ni kena wat total hip sebab ada tumor kat tulang dia ni. kes amik masa panjang sebab banyak step nak kena wat sebelum bleh sampai ke bahagian tulang tu. dah lepas bukak tu, tumor tu potong guna saw, pastu ukur besi, size hip dll. sakit belakang la duk kat dalam tu. nasib baik sebelum jumaat diorang rest sekejap.

Blackout

tengah² duk wat closing tu, blackout la plak, tp nasib baik semua mesin ada backup. kalu tak confirm “selamat tinggal dunia” pakcik tu. entah camne bleh blackout td. staff pun nampak mcm gelabah awal² tu. tp lepas tu dalam 15 minit letrik kembali ok.

MRI

stand for magnetic resonance imaging. ni satu teknologi yg sangat baik. dalam kes tumor tu, semua dapat dilihat dengan clear dalam MRI ni. siap bleh slice setiap inci daging paha dan lihat content dalam tu (tulang dan otot). baru² ni pun dato’ JJ ada war-war kan nak bawak teknologi utk wat post-mortem guna teknik ni. mmg sokong kalau teknologi ni digunapakai. tak menyiksa mayat.

 

Kembali Bersemangat November 23, 2005

Filed under: Personal — asriey @ 11:33 pm

ntah camne ntah, ari ni rasa mcm bersemangat nak keje balik..hehe smlm g umah terbuka pakcik baha, PAR yg duk jaga rabbit kat tingkat bawah tu. ada macam2 gak..mee kari menu utama la kiranya. layan je la walapun perut dah agak kenyang waktu berbuka posa td. berbuka ngan mr amin kat opis. order makan kat kedai bawah je..huhuhu siap ada pinjam mangkuk lg, alamak! baru teringat, tak pulangkn lg mangkuk tu..huhuh jap lg la pulangkan.

IRK

Petang smlm ada program IRK ngan student, bateri kamera video wat hal plak, dah kong sangat la tu. tp alhamdulillah semua berjalan lancar. kali ni lecturer pun mcm tak strict sangat mcm batch² yg lepas. kalu tak, sebelum ni mmg detail arr. tp kali ni biasa² je..mayb mood semua org tengah baik kot..heheh aku blah dari lecture hall dalam kul 1715 camtu. dah bosan duk kat dalam tu. tugas pun dah selesai. cabut arr tunggu lagi.

Interbiu 

semasa duk rakam video tu, tetiba handset aku bunyi. semua org pakat pandang je. huhu lupa silent la plak. tengok # line kuantan. rupanya kak non dari Indera Mahkota Campus(IMC) tipon. pasal jawatan part-time yg aku mintak tu. as senior publishing assistant. alhamdulillah, dia suh p interbiu ari senin ni. rasanya mayb ni la yg wat aku semangat sket kot. huhuhu moga² ada rezeki utk aku. aku pun mcm dah best dah duk kat kuantan ni. kalu flashback balik interbiu sebelum ni, aku hanya attend 2x je interbiu. satu berjaya (yg aku keja skrg ni) dan satu lagi fail(MARA). moga kali ketiga ni berjaya. insyaAllah.

 

Kek Coklat & Ayam Percik

Filed under: Personal — asriey @ 6:00 am

dah duk sebut pasal makan ni, teringat plak masa lik kampung beraya baru² ni. masa kat umah tu sempat la wat ayam percik. dah semangat sangat nak makan..ni wat sendirik tau..ikut resipi kat internet..hahhaha pastu sehari sebelum raya, wat kek coklat. memula tu wat sebijik je, pastu mcm tak jadi elok sbb melekat kat bekas, wat la lagi sebijik..ni la hasilnya..rugi arr sapa tak mai umah raya ari tu..heheh

 

Kisah Bulan Posa

Filed under: Personal — asriey @ 5:43 am

sesekali teringat plak kisah bebuka posa kat umah zam masa bulan posa lepas. best tak hingat. masak sama², makan², tarawih sama², balik je asing². menu ari tu mmg menarik la. nasi beriani, ayam masak merah, kobis goreng, cocktail soda. huhuh beria2 masak..pastu makan..alangkah nikmatnya. ni gambo kat bawah ni kalu tak percaya. hopefully utk majlis beraya ni jd la. nak wat nasi bukhari plak..huhuhu layan…lorr lupe lak nak masuk nama dani skali..heheh jgn marah ye encik dani..

 

Musim Ujan

Filed under: Personal — asriey @ 2:18 am

semalam aku balik jalan kaki, meredah ujan+angin yg lebat tak hingat punya. sesambil duk jalan tu, teringat plak zaman study, zaman join kelab kembara UUM. meredah ceruk utan dan semak samun. huhhu dulu mmg best. manyak gak gunung yg aku kerabat. tak cukup semenanjung, sampai ke sarawak aku g. manyak pengalaman suka dan duka, kenangan pahit dan manis. dan kenangan+pengalaman itu jugaklh yg sedikit sebanyak mematangkn aku dalam mengharungi cabaran hidup pada usia skrg.

sebelum lik umah. g makan dulu kat kedai, td bebuka dengan kek coklat dr. aisyah bg jer.. sedap gak..pastu kat kedai, makan nasi daging merah+telur mata, dah kenyang tu..terkedek2 la aku jalan, guna payung bos punya..huhuhu nasib baik ujan pun dah reda..cuma ada angin je lagi. sampai kat umah, terus mandi walaupun air macam air ais. nak wat camne, tak mandi karang, demam plak..paling tidak fenin kapla.

semayang isyak, pastu seterika baju, layan citer Dr. House kat AXN. walaupun dah donwload sampai season 2 kat pc aku ni..heheh lps abis citer tu, terus tido.. best woo tido smlm..ujan kat luar..aku dalam selimut..

 

FeedReader

Filed under: Linux & OpenSource — asriey @ 2:00 am

korang penah guna tak software utk baca news etc guna RSS ( RSS is a format for syndicating news and the content of news-like sites). so far duk guna FeedReader. ok jer..dapat latest update directly. just tengok mana topic/tajuk yg best, baca. instantly after the site updated. ni screenshot feedreader