.:++ Me+MySelf & I ++:.

dari dalam diri seorang aku..

Sepak Raga Bulat / Tuju / Ratus December 30, 2007

Filed under: Personal — asriey @ 12:20 pm
Tags: , , , , , , ,

Ada mencarik keyword “sepak raga” di google. Tapi tidak ketemu info yang dicari. so kat sini aku create satu post berkenaan permainan ni.

Intro
Permainan sepak raga tuju popular di negeri sebelah utara semenanjung Malaysia seperti Kedah dan Perak. Manakala sepak raga bulat/ratus adalah warisan dari kesultanan melaka mungkin, berdasarkan kisah Hang Tuah bersama rakannya yang bermain di tepi pantai pada ketika itu. Pemain sekurang-kurangnya 2 orang dan maksima bagi sesuatu bulatan ialah 8.

Sepak Raga Bulat/Ratus
Ianya bergantung pada jenis permainan itu sendirik. permainan sepak raga bulat dan ratus mungkin mempunyai persamaan. ini kerana ianya akan dikira berdasarkan berapa banyak jumlah sepakan/timbangan yang dibuat oleh pemain.

Pemain juga boleh menimbang seberapa banyak yang boleh tanpa mempunyai had yang tertentu. dalam permainan ini, pemain hanya mungkin menggunakan sepakan sila untuk menimbang bola. bola pula akan ditimbang tinggi2, sebelum dihantar kepada pemain lain.

Sepak Raga Tuju
Permainan ini mempunyai persamaan dengan yang di atas. bezanya, bola akan dihantar kepada pihak lawan dengan cara tuju/tikam kepada pemain di hadapan. pemain di hadapan pula akan cuba mengangkat bola tersebut dan begitulah seterusnya sehingga bola jatuh.

Permainan dengan tujuh orang pemain. pict by cikeasy


Permainan dengan lima orang pemain. pict by EL.

Pemain bukan sahaja perlu mahir menimbang bola dengan kaedah timbang sila, tetapi juga timbang kuda. Ini kerana dalam permainan ini memerlukan pemain untuk menggunakan kedua2 teknik tersebut. Kepala jarang sekali digunakan.

Timbang sila. Timbang kuda.

Setiap pemain boleh menimbang bola sebanyak tiga kali. bola perlu dihantar kepada pemain lain pada kiraan yang ketiga. Syarat lain ialah, bola perlu sampai kepada pemain lain, dibawah paras lutut. ini akan memudahkan pemain lain untuk mengangkat bola tersebut dan meneruskan permainan.

Contoh tuju/tikam kepada pemain lain.


Kaedah sepak tuju/tikam dari dekat.

 

64 Responses to “Sepak Raga Bulat / Tuju / Ratus”

  1. saifuddin Says:

    assalamualaikum….
    boleh tuan / puan menghantar maklumat yang berkaitan dengan permainan tradisional serta laman-laman web berkaitan? terima kasih atas segala kerjasama…

  2. wan zairul Says:

    i hope there is GASING

  3. akhirnya saya dapat mencarinya,terima kasih kerana membuat laman web ini kerana ia banyak membantu saya,terima kasih

  4. muhamad izzuddin Says:

    salam…bleh x sy nk mtk sdikit maklumat asal-usul sepak raga,jurnal mengenai sepak raga,@ apa2 sahaja yg berkaitan dgn sepak raga????sila hntr ke email sy:izzi_mmkl@yahoo.com.my

  5. MCRaddicted Says:

    Soalan saya sama seperti muhamad izzudin…
    Harap bleh tolong saya…

  6. liliee Says:

    trima kaceh ler… wat blog sepak rage… thanks a lot…kita org kena wat folio…. info u bagi menarik dan memudahkan keje kitaorg

  7. nana Says:

    nak kenal leh

  8. farhana Says:

    bleh x tlg bg mklmt ttg sepak raga cthnye pengenalan, jurnal ttg sepak raga, buku ilmiah ttg sepak raga @seangkatan dengannye

  9. asriey Says:

    please comment with good attitude. give me your real email. i’ll try to help you. TQ

  10. mRs.dEeJaY Says:

    assalamualaikum..
    bleh x tolong beriken senarai kaum/etnik yg terlibat dan alat-alat yang digunakan dalam p’mainan sepak raga..kalo bleh before selasa ni..!!

  11. Kamil Says:

    thank sebab buat web ini,ia memudahkan kami pelajar-pelajar tingkatan tiga kerana kami perlu membuat folio sejarah tentang permainan trandisional!!!!!!!!!!!!!thank a lot!!!!!!!

  12. E-kA Says:

    terima kasih kerana memberi maklumat ttg asal-usul sepak raga!!!!!!!!!!

  13. Nurul Khafidza Says:

    Assalammualaikum…

    nie Asri Multimedia UUM ke?, gambaq tue macam kenal je, apa-apa pun tahniah la buat blog macam nie, senang sikit adik kawan nak buat kerja kursus sejarah, susah jugak nak cari berkaitan sukan sepak raga nie….thanks

  14. oltromen Says:

    tankayu pnat pak cik crik akhirnye jmpe gak..nk wt kje kursus ni thanks yeeeeeeee….

  15. aboos Says:

    Kenapa cikeasy ambik gambar sahaja? mesti malu-malu taik kuching untuk bermain sepak raga.

  16. aliya Says:

    salam…
    nk mnx tlg sesgt…
    bley send kat sy ape2 yg brkaitan dgn sepak raga/takraw…
    4 example : buku ilmiah, internet,jurnal,surat khabar o org sumber… n anyting yg brkaitan dgn sepak raga…
    i really need ur help..
    plz send 2 my email…
    tokyodrift_bubbles@yahoo.com.my
    tQ.. very much!!!

  17. zue Says:

    salam…bley x bg cth tntng sepak raga…cth sejarah,nama lain,asal-usul,cara bermain,cara membuat dan lain-lain lagi…..

  18. zue Says:

    salam..bley x bg cth folio tntng sepak raga…cth sejarak sepak raga,asal-usul,nama lain,cara bermain,cara membuat dan lain-lain lagi….

  19. fatinz Says:

    bley tau x sume tntg sepak raga..plis g tau k…sent r infomation kt my mail..im wait!!

  20. karakatu Says:

    tujuan tntg sepak raga xde ke??
    alat yg dgunakan suma xda pon…
    n kaum pe yg men sepak raga ni???

  21. UrMm..tEdA kA mKlUmAT tEnTaNG bUkU iLmIaH juRnAl mAjAlAh TeNtAnG sEpAk RaGa..????????????????

  22. baru belajar Says:

    macam manakah kaedah tikaman dan angkat bola dengan betul

  23. James Says:

    Hai, tahun ini (2008) folio sejarah tingkatan tiga ialah tentang permainan tradisional, boleh saya ambil gamba-gambar sepak raga di atas? dan terima kasih kerana memberi info tentang permainan ini.

  24. ashraf Says:

    Saya nak ucap terima kasih la sbb creata laman ni.lagi senang saya nak wat folio sejarah.terima kasihhhhhhhhhhh tuan.

  25. ok!eHxX Says:

    WOH…………..EMM,,AKU CARI GAMBQ SEPAK RAGA KNAPA KLUAQ BENDA LEN????AIYA!!!!

  26. anakantos46 Says:

    berikn dimana asal usul sepak raga

  27. Hanis Says:

    wah..tq psl maklumat ni..ssh giler nk carik..huhu..
    boleh x kalau sy ambil gambar di ats?
    hehehee…
    thanks anyway

  28. najib bangor Says:

    ader ker geng main sepak raga tuju kat UK.

  29. hanna Says:

    thanks for the info..really help

  30. mohammad hafizi Says:

    saya dari sekolah menengah kabangsaan bandar sungai petani ongin mengucapkan ribuan terima kasih kerana dengan blog ini saya dapat menyiapkan kerja kursus dengan pantas

  31. Zulkefli Says:

    sepak raga adalah asal permainan dicatatkan sejak kerajaan melayu melaka lagi.. kini ia berkembang hingga menjadi sepak raga jaring kemudian sepaktakraw… persatuan sepaktakraw malaysia telah membuat promosi ke seluruh dunia seperti kanada. , amerika. dan afrika.. oleh itu didapati banyak negara telah mula bermain sepaktakraw…pelbagai website memuatkan liga-liga yang telah mereka anjurkan.. terdapat juga tunjukcara bermain, undang-undang permainan, alatan, latihan, dansegala yang berkaitan di jelaskan….

  32. coklatstroberi Says:

    thank god..
    finally i got this information….

  33. sue Says:

    nk tau sal pmainan laen plak boleh?tarik tali dan bola sepak 3 sebelah….tq

  34. aKuLa Says:

    kowang kalu nak join aku men pun bleh… silakan!!!

  35. mael Says:

    wei dah ketaq kaki ni.lama tak pkui nie.dah lama gak tak pedih betis nie..ada main area k.l email noh….bleh gak nak join

    • aswad Says:

      sekali main sepak raga tuju pehhhh memang best….
      dari pagi sampai kepetang….

      • aswad Says:

        30/05/2008(sabtu)
        sepak raga tuju dan sepak raga ratus
        tempat BALIK PULAU penang
        8.00pg-3.00ptg

        31/05/2008(ahad)
        sepak raga tuju dan sepak raga ratus
        tempat TEPIAN GELANGGANG BELIA DAN SUKAN penang
        8.00pg-3.00ptg

  36. ayie Says:

    mcm real2 ko turun la melaka,test tgk rg mlaka main

  37. ayie Says:

    klau tgk org mlaka main mesti ko trperanjat lah…

  38. ayie Says:

    ko dtg bachang 7/7/09

  39. muhd fadli Says:

    dekt perak xde tempt beljar takraw
    keeee

  40. Sm Shamil Says:

    urm…nape mesti gduh2 psl takraw ni…yg tk reti main,g blajau main,yg reti plak…tlng ajau yg tak reti main…baru permainan ni tak di telan zmn…k

  41. saiful Says:

    boleh saya dapatkan saiz bulatan untuk sepak raga bulatan( bulatan luar dan bulatan dalam)

  42. under18 Says:

    assalamualaikom,tq sb gtau abou sopak rage tuju nie kt ktorang………tp npe x tunjuk video skali….heeheeheeh..tp apo-apo pown tq n good luck……….

  43. under18 Says:

    klw nk tngok urat keting meqah my kedah d.a laaaaa………….!!!!!!!

  44. nor Says:

    tahniah kerana mendapat cemerlang dalam penghasilan folio kerja kursus sejarah yang bertajuk permainan tradisional. isi yang menarik dan padat dengan info sepak raga dari pelbagai sumber…. teruskan usaha anda. SPM 2010 menanti anda din semoga berjaya.. MMKL… tinggal kenangan…

    • syam kbk Says:

      assalamualaikum,sapa lagi main sepak raga di sekitar kajang. kalau ada,boleh la kita join sekali untuk mengeratkan silaturahim antara kita……………….

  45. mohd rusydan Says:

    salam untuk semua kengkawan di seluruh tanah air, kami warga langkawi teringin betoi nak beramah mesra dengan pemain2 semua…jadi kami rancang nak wat Karnival sepak raga tuju 1 malaysia di Langkawi beserta khenduri……..sambil bawak family melancong …..bole bersukan sama…….buat sementara nih bole tgk kat blog kami…

  46. hazli Says:

    Salam. kami org kedah kat port dickson tengah promosi sepakraga tuju bertempat pulau cahaya negeri batu 4 pada hari sabtu & ahad. tlg hebahkan kkkk

  47. arakian Says:

    sepak raga tuju sakit lah…. kono pulak yg main x roti mahu bengkak mato..iskkk….isk…… jom join sepak raga tuju kek pantai cahaya nogori.. port dickson… ingat sampai bilo-bilo…

  48. roslan Says:

    ASKUM,SY MENJUAL BOLA TUJU DAN BOLA SEPAK TAKRAW JENAMA SALIM SPORTS.SESIAPA YG BERMINAT UTK MEMBELI BOLEH MENGHUBUNGI SY DI NO 0174466273.PEMBEKAL DAN PERUNCIT DIALUKAN.
    TERIMA KASIH

  49. ASWAD Says:

    ade bran
    kite masuk main tuju petak kt jusco sp
    24/7/2010 sabtu

  50. jep Says:

    apa nama team hg? nti kta jpa kt sana

  51. jep Says:

    knduri sepakraga tuju di taman melati pdg. serai pd 07.08.2010. Mai ghamai2 no. Dtg lpas pkul 2 ptg

  52. roslan Says:

    ASKUM.SAYA PENGEDAR UTAMA DAN MENJUAL BOLA SEPAK TAKRAW DAN BOLA SEPAK RAGA TUJU JENAMA SALIM SPORTS.PADA YANG BERMINAT CALL SY ROSLAN DI NO 017 4466273

  53. izyan naimah Says:

    salam…ada sesiapa boleh tolong tak?saya nk tau tempat buat bola sepak raga ni…penting sangat2..thank you

    • simpson Says:

      nak tanya sikit.. bagi kawan2 yg berada di lembah kelang… dekat mana hampa dok main.. klu boleh bg tau tempat (alamat penuh) senang nak cari.. masa bermain.. dan no tel sekali.. drp simpson

  54. farhan Says:

    bole tlong email x psal sepak raga bulatan…sye nk wat assigment…post kat farhanz_93@yahoo.comtq

  55. budak kedah Says:

    saya sangat minat main sepak raga tuju tp tikaman saya kdg2 tersasar..ada x cara yg betul utk tuju betul2 pd paras bwh lutut??

  56. humam Says:

    terima Kasich Tuan budiman atlas perkongsian ilmu


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.